Звичка досолювати їжу може впливати на психічне здоров’я — нові наукові дані
18 квітня 2025
Надмірне вживання солі завжди пов'язували з ризиком для судин та нирок. Але нове дослідження показує: така звичка може провокувати тривожність і навіть стати причиною виникнення депресії.
Дослідники з медичного університету в Китаї вивчили дані майже 440 тисяч дорослих жителів Великої Британії. Серед опитаних у понад 9 тисяч людей виявили депресію, а 11 тисячам учасників дослідження діагностували тривожні розлади.
Найцікавіше — ті, хто постійно досолював їжу, частіше мали ці психічні проблеми. У деяких випадках ризик був аж на 40% вищим!
Вчені припускають, що надлишок солі може пришвидшувати старіння мозку або впливати на вироблення серотоніну і дофаміну – речовини, які відповідають за наш настрій, спокій і відчуття радості.
Автори дослідження не закликають повністю відмовитися від солі. Навпаки, вони пропонують дотримуватися збалансованого та усвідомленого харчування. Усе добре в міру: і сіль, і цукор, і навіть улюблені снеки.