Як компенсувати негативний вплив зими на кістки?
31 березня 2025
Ортопеди зазначають, що за зиму щільність кісткової тканини може зменшитися на 1–2% – винні низька фізична активність та дефіцит вітамінів.
Що допоможе знизити ризик переломів та остеопорозу?
Здорове харчування. Основний акцент – на продукти, що містять кальцій: сир, йогурти, шпинат, броколі, горіхи, сардини й лосось. Добова норма кальцію для дорослої людини, яка гарантує належну щільність кісткової тканини, становить 1000 -1200 мг.
Достатнє споживання вітаміну D. Щодня виходьте на вулицю і приймайте «сонячні ванни», включіть у меню жирну рибу та яйця. Здайте аналіз крові на рівень вітаміну D, норма якого складає 20 мкг, або 800 МО. Якщо лікар виявить дефіцит, потрібно приймати цей вітамін у формі добавок.
Належна кількість білку в раціоні. Колаген — один із ключових білків для підтримки суглобів і хрящів. Його багато у бульйонах на кістках, желе, субпродуктах та спеціальних дієтичних добавках. Також білок міститься у нежирному м'ясі, яйцях, горіхах і бобових.
Регулярна фізична активність. Ходьба, біг, присідання, віджимання, йога та стретчинг допомагають зберегти щільність кісткової тканини. Оптимально займатися не менше 30 хвилин 4–5 разів на тиждень.
Відмова від шкідливих звичок. Надмірне споживання солі, кави та газованих напоїв призводить до вимивання кальцію. Куріння негативно впливає на процеси відновлення кісток, тому варто позбутися цієї звички.
Контроль ваги. Маса тіла, вища за норму, створює додаткове навантаження на суглоби, а надто мала сприяє зниженню щільності кісток.