Нове дослідження: ібупрофен знижує потяг до солодкого
4 квітня 2025
Вчені з Monell Chemical Senses Center та Rutgers University зробили несподіване відкриття: популярні знеболювальні засоби, такі як ібупрофен та напроксен, можуть допомагати в боротьбі з метаболічними порушеннями, які часто призводять до серцево-судинних проблем, зокрема інсульту, цукрового діабету, подагри та онкологічних захворювань статевих органів.
Справа в тому, що ібупрофен і напроксен за своєю хімічною будовою нагадують речовини, які впливають на відчуття солодкого смаку, отже, здатні знижувати чутливість до цукру та засвоєння організмом глюкози.
Щоб підтвердити цей ефект, дослідники провели кілька експериментів. В лабораторії вони вивчили реакцію клітин, які містять рецептори солодкого смаку. Виявилося, що ібупрофен зменшував передачу сигналів, коли клітини контактували із сахарозою (звичайним цукром) та сукралозою (штучним підсолоджувачем). Також учасники дослідження полоскали рот розчином ібупрофену, після чого відчуття солодкого значно слабшало.
Дослідження показують, що зміна чутливості до солодкого може впливати на харчові звички та загальний стан здоров’я. Тепер вчені працюють над тим, щоб зрозуміти, як саме ці ліки можуть використовуватися для контролю рівня цукру в крові.